Schoolklokken & pubklokken

Schoolklokken zijn ronde wandklokken die ook wel pubklokken of kantoorklokken worden genoemd. Met de naam 'schoolklok' wordt een aantal variëteiten aangeduid waarvan de oorsprong gezocht moet worden in een exportmodel voor de Engelse markt. Schoolklokken hebben een ronde wijzerplaat, omkranst door een gedraaide houten lijst. Ze waren bedoeld als concurrerend artikel tegen de zogenaamde Engelse pubklok.

 

Bekijk hieronder (onvolledige) assortiment van deze soort antieke klokken, kom voor meer opties langs in onze antiekwinkel in Geesteren (O) of vind onderaan de pagina meer informatie over antieke school- en pubklokken.


Bekijk de verschillende soorten schoolklokken en pubklokken

Vierkante Engelse antieke Pubklok

Deze pubklok dateert uit ca 1890 en is 42 cm breed en hoog. Diepte is 13 cm. De kast is gezwart hout. Uurwerk is 7-daags met slag op gong.  Signatuur: Seth Thomas 

Vierkante engelse pubklok

€ 475,00

  • Uitverkocht

Antiek engelse pubklok

Deze pubklok dateert van ca. 1900 en heeft een diameter van 26 cm. Diepte is 15 cm. Totale lengte met slinger is 42 cm. 8-Daags snek uurwerk. Geen slag. De kast is gezwart hout. Signatuur: Atkinson.

antiek engelse pubklok

€ 750,00

  • Beschikbaar

Duitse antieke Pubklok

Deze duitse pubklok dateert van ca 1890 en heeft een diameter van 42 cm. Diepte is 14 cm. De onderkast is 24 cm breed. Totale hoogt is 65 cm.  Kast is  8 hoekig mahonie gekleurd met messing ornamenten. Uurwerk is 7-daags met slag op gong..Signatuur: Junghans. 

Duitse 8-hoekige junghans pubklok

€ 375,00

  • Beschikbaar

Engelse schoolklok

Deze engelse schoolklok dateert van ca 1920 en heeft een diameter van 38 cm. diepte 11 cm. De kast is gezwart hout. Uurwerk is vervangen door een batterij uurwerk. Signatuur: London

Engelse schoolklok, London

€ 350,00

  • Uitverkocht

Duitse antieke schoolklok

Deze 8-hoekige schoolklok dateert van ca 1890 en heeft een diameter van 34 cm. Diepte is 13 cm. Uurwerk is 7-daags. Geen slag.  Signatuur: Junghans

Antiek duitse 8-hoekige schoolklok

€ 375,00

  • Beschikbaar

Engelse schoolklok

Engelse schoolklok

Deze engelse schoolklok dateert van ca 1920 en heeft een diameter van 38 cm. De diepte is 11 cm.  Het uurwerk is rond 1950 vervangen door een elektrisch/ mechanisch uurwerk. De kast is gezwart hout. Signatuur: Smiths enfield 

engelse schoolklok met electrisch uurwerk

€ 350,00

  • Beschikbaar

Antieke Duitse schoolklok

Antieke duitse schoolklok

Deze duitse schoolklok dateert van ca. 1880 en heeft een diameter van 38 cm. Diepte is 13 cm. De kast is donker eiken met  mooie glazen wijzerplaat. Het uurwerk is 7 daags met slag op gong. Signatuur: Gustav  Becker

Duitse schoolklok

€ 575,00

  • Beschikbaar

Engelse schoolklok

Antieke engelse schoolklok

Deze klok dateert uit ca 1890 en heeft eendiameter van 41 cm. De diepte is 11 cm. Het heeft een 7 daags loopwerk zonder slag. De kast is gezwart hout.  Signatuur: Angelo Swiss Watch.

Antieke Engelse Schoolklok

€ 0,00

  • Uitverkocht

Duitse schoolklok

Deze bijzondere klok dateert van ca 1950 heeft een vierkante kast van 22 cm.  Diepte is 8 cm.  Donker notenhouten kast.  Geen slag. Uurwerk is een mechanisch door een batterij aangedreven.  Bijzondere wijzerplaaat met zicht op de balans. Signatuur: Hettich

Duitse schoolklok met balans uurwerk

€ 275,00

  • Beschikbaar


Informatie over schoolklokken en pubklokken

Met de pertinent onjuiste naam 'pubklok' worden Engelse wandklokken aangeduid waarvan we de oorsprong moeten zoeken bij de cartelklok. Soortgelijke klokken van andere herkomst noemt men 'schoolklokken'. De cartelklok is op zijn beurt in het midden van de achttiende eeuw ontstaan door samensmelting van een aantal ontwerpen die zicht tot dan toe onafhankelijk hadden ontwikkeld.

 

School- en pubklokken zijn vooral populair om hun moderne uitstraling., ondanks dat het dus oude of antieke klokken zijn. Uit de zeventiende eeuw zijn, met name uit Duitsland, wandklokjes bekend die er, door hun zakelijk uiterlijk, bijna modern uitzien. Hun uurwerkjes zitten opgeborgen in platte houten kasten en rond hun messing cijferringen hebben ze alleen maar eenvoudig lijstwerk van ronde, vierkante of polygonale vorm. 

Schoolklokken

De vroegste modellen schoolklokken van omstreeks 1840 hadden een licht geprofileerde lijst, een koperen glansrand met bol glas, een geschilderd houten wijzerplaat en een houten uurwerk met een slagwerk achter de gaande loop. Later werd dit model schoolklok sterk vereenvoudigd tot een soort keukenklok met alleen wekker. De wijzerplaten werden van glas of blik gemaakt. Glansranden bleven achterwege. Bij heel simpele uitvoeringen treft men een uurwerk op veren aan. De kast ervan is met de wijzerplaat uit één stuk blik geperst. Daarnaast waren schoolklokken erg populair voor zakelijk gebruik.

Pubklokken

Omstreeks 1820 maakte men de wijzerplaat en omlijsting van de pubklok uit één stuk hout. Daarbij liet men het gewelfde profiel van de wijzerplaat varen. Wel bol waren de witgeschilderde ijzeren wijzerplaten die men na 1830 toepaste bij de pubklok, maar ook deze bolling was van tijdelijke duur. Vanaf 1850 is het normaal om een platte ijzeren wijzerplaat op de pubklok aan te treffen.

 

Pubklokken met slagwerk zijn erg bijzonder. Publklokken waren immers bestemd om in werkruimten en openbare gelegenheden te hangen en slechts de exemplaren die een wat bijzondere bestemming hadden, kregen iets extra's mee. Op een deftig directiekantoor was een slagwerk te dulden en in een representatieve ruimte of een keurig café misstond geenszins een klok in een extra verzorgde kast.

 

In de vertrekken voor het gewone volk telden echter alleen duidelijkheid en betrouwbaarheid. Doordat zij aan deze eis van betrouwbaarheid moesten voldoen, zijn pubklokken bijna altijd prachtig gemaakt. Degelijke messing platines, keurig gesneden raderen en natuurlijk een snek. Een eersteklas uurwerk heeft een snek met ketting, maar die met een snaar zijn ook beslist niet te versmaden. Tot in de crisistijd van de jaren '30 zijn deze Engelse uurwerken zo gemaakt. 

Waarom je moet kiezen voor schoolklokken en/of pubklokken

Een echte Engelse pubklok of schoolklok wordt terecht gewaardeerd. Door de zakelijke vormgeving passen zij in bijna ieder interieur en door hun kwaliteit bewijzen ze dagelijks hun nut. Op deze klokken kun je dus bouwen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en stijlen. Op die manier passen ze goed bij verschillende interieurs, zoals industrieel, landelijk en modern.

antieke klokken schoolklokken pubklokken oude klokken antiekwinkel
Bekijk ons volledige aanbod schoolklokken en pubklokken in onze antiekwinkel.
Engelse schoolklok rond 1900
Engelse schoolklok rond 1900