Antieke staande klokken

"De staande klok is voortgekomen uit vroegere modellen hangklokken". De vroegste staande (Engelse) klok is voorzien van het uurwerk van een lantaarnklok. Deze klok is op zijn beurt omstreeks 1600 ontstaan uit vroegere modellen hangklokken afkomstig van het Europese vasteland.

 

Bekijk hieronder het assortiment staande klokken van mahonie, eikenhout en in verschillende formaten en soorten. Kom voor meer opties langs in onze antiekwinkel in Geesteren (O) of vind onderaan de pagina meer informatie over antieke staande klokken.


Bekijk de verschillende soorten staande klokken


Engelse staande klokken

Antieke Schotse staande klok

Deze Schotse staande klok dateert uit ca. 1860 en is 227 cm hoog. De kast is van eikenhout mahonie gefineerd.  De geschilderde wijzerplaat heeft datumaanduiding en een secondewijzer. . Uurwerk loopt een week met slag op bel. 

Schotse staande klok

€ 975,00

  • Uitverkocht

Antieke Engelse staande klok

Deze fraaie Engelse staande klok dateert uit ca 1800 en is 230 cm hoog. De eiken kast heeft zuilen met bronzen ornamenten en is 50 cm breed en 25 cm diep.Het antieke uurwerk loopt een week met slag op bel. De wijzerplaat is van messing met een emaille cijferring, met datum en secondewijzer. Signatuur:

eiken engelse staande klok

€ 2.750,00

  • Beschikbaar

Duitse en Oostenrijkse staande klokken

Duitse staande klok

Duitse staande klok. Leeftijd rond 1900. Uurwerk is door onze vakman nagekeken en het messing is gepolijst. Maten: hoogte 195cm, breedte 54cm en diepte 27cm.

€ 950,00

  • Beschikbaar

Antieke Weense staande snaar regulateur.

Deze weense klok dateert van ca. 1850 en is 235 cm hoog, 46 cm breed en 33 cm diep. Uurwerk loopt een maand! Deze fraaie klok heeft geen slag.  De kast is gemaakt van eikenhout. 

Weense staande klok

€ 1.750,00

  • Uitverkocht

Andere antieke staande klokken

Antieke staande comtoise klok

Deze staande comtoise dateert uit ca. 1880 en heeft een hoogte van 216 cm.  De  fraai beschilderde en gegraveerde Grenen houten kast is 48 cm breed en 25 cm diep.  Uurwerk is 7-daags met slag op bel.  Emaille wijzerplaat met latoenkoperen rand en slinger. Signatuur: Baron Savenay

Staande comtoise

€ 1.250,00

  • Beschikbaar

Antiek staande comtoise klok

Deze staande comtoise klok dateert van ca. 1860 en is 220 cm hoog. De kast is gemaakt van grenen hout en in donker mahonie gekleurd.  Breed 44 cm en 24 cm diep. De wijzerplaat is emaille met latoenkoperen waarin een jacht voorstelling..  Het uurwerk loopt een week  met slag op een bel en heeft een vouwslinger. Signatuur:

Staande comtoise met vouwslinger

€ 975,00

  • Beschikbaar


Informatie over staande klokken

Zoals we eerder zeiden, is de staande klok eigenlijk ontstaan vanuit een hangklok, een lantaarnklok om precies te zijn. Want in de 17de eeuw was de lantaarnklok in Engeland in zwang. Deze hangklok, van geel koper (messing) gemaakt, hangt aan een beugel aan de wand. De klok wordt aangedreven door gewichten welke aan koorden hangen. De gewichten hangen onbeschermd onder de klok. Ter bescherming heeft een onbekende eens een halfrond hekje onder de klok gezet. 

 

De volgende fase was een slanke staande kist waarop men de lantaarnklok neerzette en de staande klok in zijn meest eenvoudige vorm was geboren. In een iets later stadium kreeg de klok zelf ook een beschermkap. De staande klok is een geheel eigen leven gaan leiden en de oude lantaarnklok is gelukkig gehandhaafd. Op dit moment zijn staande antieke klokken voorzien van een lantaarnwerk erg zeldzaam. Rond 1676 werd namelijk de ankergang toegepast door de Engelse uurwerkmaker William Clement. Er zijn nu meerdere soorten antieke staande klokken te onderscheiden.

Duitse en Oostenrijkse staande klokken

Vanaf de 16de eeuw zijn staande klokken al bekend in Duitsland. Echter betreft het hier geen standaard vormgeving, maar incidentele creaties. Pas door invloed vanuit Engeland en Frankrijk ontstaat het type klok dat tot het Duitse meubilair behoort. Inzicht krijgen in Duitse staande klokken is niet eenvoudig. Duitsland is lang een oppervlakkige samenbundeling geweest van een groot aantal kleinere staatjes met elk hun eigen potentaat die zijn eigen hof hield. 

 

In het begin van de achttiende eeuw zien de kasten er óf erg Engels óf juist erg Frans uit: eenvoudige rechte kasten met vierkante wijzerplaat, óf een soort late religieuse op piedestal. Omstreeks 1730 ontstaan er kasten die herkenbaar Duits zijn. Vaak is de romp van de kast nauwelijks smaller dan kap en voet, soms dijt hij zelfs naar buiten uit óf hij is juist naar binnen toe getailleerd. 

Nederlandse staande klokken (ook wel staande horloges genoemd)

De Amsterdamse staande klok: In de 18de eeuw evolueert de staande klok stap voor stap naar het adembenemende meubel dat de Amsterdamse koopmanshuizen sierde en dat geldt niet alleen voor de kasten. In deze tijd werd de klok naast tijdmeter tevens statussymbool; dikwijls een toonbeeld van grote rijkdom. De uurwerken kregen allerlei extra's die met tijdaanwijzing niets te maken hadden. Uitvoerige mechanische toevoegingen; varende scheepjes tegen een beschilderde achtergrond. Ook landelijke scènes met bewegende dieren, galante voorstellingen en dergelijke. Daarnaast bouwde men vaak grote speelwerken in; de klok speelde elk half en heel uur een melodietje. 

 

De staande Friese klok: Naast de Amsterdamse staande klok vinden wij in Nederland nog de zeldzaam voorkomende staande Friese klok. Een enkele Friese uurwerkmaker vervaardigde staande klokken naar Amsterdams voorbeeld; voor de eenvoudiger bedeelde cliënt maakte men uiteraard iets anders. De staande Friese klok in eenvoudige uitvoering is gemaakt op basis van de staartklok; het uurwerk is gelijksoortig, de wijzerplaat is beschilderd. De kasten zijn van met meekrap gekleurd eikenhout of van beschilderd zachthout. Een uitzondering hierop waren de meesterlijke staande klokken van Tjeerd Radsma uit Harlingen. Deze uurwerkmaker bouwde fraaie staande klokken naar Amsterdams model de hij voorzag van een planetarium.

 

De staande Ruempol: Een andere, zeer zeldzame, staande klok werd gebouwd door Goslinck Ruempol te Laaren. Deze zeer bekwame uurwerkmaker, bekend door zijn typische stoelklokken, heeft zijn staande klokken vermoedelijk op bestelling gemaakt.

 

Brabantse en Limburgse staande klokken: In Brabant en Limburg maakte men in de 18de eeuw staande klokken die in eiken kasten werden geplaatst. Deze klokken, waarvan.. --

 

Regulateurs: --

Engelse staande klokken

Binnenkort

Franse staande klokken

Binnenkort